Modetøj og kopivarer

Modetøj

Vi har alle set de falske Rolex urer og andre kopivarer, der sælges både online og i turistområder rundt om i hele verden. Mange af os har måske endda købt en ting eller to, fordi de er så meget billigere. Men med falske urer, kameraer, spil til spillemaskiner, samleobjekter, og lignende finder de fleste ud af, at kvaliteten er helt i bund. Nogle gange er det en helt igennem anden vare på alle måder end udseendet – og nogle gange er udseendet også helt galt. Men hvordan oversættes de erfaringer til tøj og især modetøj? Og hvad er konsekvenser, udover at man sparer penge?

Modetøj og de falske kopier produceres i nogle tilfælde det samme sted, det vil altså sige at det er præcis samme vare. Det er dog undtagelsen og ikke reglen, så for de fleste er det nok værd at købe den rigtige vare, hvis man altså ikke er på udkig efter en hadegave. Det er desuden værd at undersøge, om tøjet er blevet produceret i sweatshops eller lignende og hvilke andre etiske overvejeler, producenten har eller ikke har gjort sig. Du stemmer praktisk talt med de penge du bruger, og med det mener jeg ikke bare, at den uetiske producent mister penge, hvis du vælger dem fra, men også at den etiske producent tjener flere penge, så det bedre kan betale sig for dem at fortsætte den praksis. Et mærke, der er kendt for ikke at bruge sweatshops, er gestuz.

Der kan ligesom med så mange andre ting være stor forskel i kvalitet på rigtigt modetøj og kopivarer, mere eller mindre svarende til prisforskellen. Det gælder alle mærker, uanset om det er Tiger of Sweden eller et af de mange andre tøjmærker på markedet. Der er altså god grund til at bruge ekstra penge, hvis vil være sikker på det ser rigtigt ud, når det kommer frem, eller hvis du har tænkt dig at gå i det mere end en enkelt gang.

Hvis du alligevel stadig overvejer at købe kopivarer, så vil det måske ændre din holdning at høre, at mange fortryder deres køb af kopitøj. Det handler ikke kun om kvaliteten, men også at sælgeren ikke altid bruger samme skala til størrelse og, vigtigere endnu, at sælgerne sjældent tilbyder nogen garanti. Selv hvis de har garanti er det oftest sådan, at kunden selv skal betale for at sende pakken tilbage, og så ender det med at være dyrer, end selve tøjet kostede. Man mister desuden en af de fordele, der er ved at købe tøj i en butik eller dansk onlinebutik: nemlig at varen kan sendes tilbage, hvis den ikke passer eller man skifter mening. Fortrydelsesretten dækker nemlig ikke køb fra Kina eller hvorend kopivarerne bliver produceret, så hvis dit køb er alt andet end en hadegave, er det altid bedst at købe den i Danmark.