De Små Lærer Af De Store – Danske Virksomheder Står På Skuldrene af Giganter

Firma

I årevis har man snakket om den ”lille mands” kamp mod de store virksomheder, og hvor unfair den kamp kan være. De etablerede virksomheder har mange penge, og nogle gange nærmest monopol-lignende forhold, der gør det svært for den lille iværksætter at komme ind på markedet. Nu om dage ser tingene dog noget anderledes ud. Det er ikke længere svært at være David til den Goliath, som de store virksomheder synes at være.

Fuldstændig ligesom den traditionelle historie, er de store virksomheder nemlig ofte klumpede og en-øjede. For at en stor virksomhed kan handle på ny viden, skal beslutningen nemlig ofte igennem en lang række bureaukratiske processer, hvor det skal godkendes til højre og venstre, og der skal holdes møder om alting. En stor virksomhed er typisk også indsnævret, og de render rundt med skyklapper, da det ellers bliver for besværligt at navigere rundt med så mange mennesker bag styret.

Samtidig har de små virksomheder lært at stå på skuldrene af giganterne. De har set hvad der virker for de store virksomheder, og har fundet måder at udnytte de samme teknologier og strategier i den mere dynamiske og frie kultur, der findes i en mindre virksomhed. Det er for eksempel ikke længere et sjældent syn, at se et ERP system i en mindre dansk virksomhed. Det er ikke ligeså bredt og kompliceret som i en stor virksomhed, men det bidrager stadig med en enorm værdi til det lille firma. Det er desuden billigere at implementere et system så bredt som et ERP system, når virksomheden stadig er relativt lille – og så koster det ikke alverden at lade det skalere op. Det giver en lille virksomhed, der har haft ERP med om bord fra starten, en enorm konkurrencemæssig fordel, over de store virksomheder der endnu ikke udnytter mulighederne i et ERP system, eller først skal til at implementere det nu.

Teknologi er blevet billigere og lettere tilgængeligt. Der skal ikke længere bruges millioner på at være på forkant med tingene, og det betyder at fordelen ved at være en stor virksomhed med mange penge bliver mindre dag for dag. Det er alment kendt, at de store virksomheder har sværere ved at tage hurtige beslutninger, fordi der er så mange beslutningstagere og interessanter involveret – og nu kan de ikke engang være teknisk på forkant. Det er altså intet under, at vi ser de små nystartede virksomheder hale lynhurtigt ind på giganterne.

Det bliver spændende at se, hvordan fremtiden ser ud. Hvordan strukturerer de små virksomheder sig, når de vokser sig større – finder de en måde, hvorpå de kan bibeholde deres fleksibilitet, eller faldet de i samme fælde som dem de overhaler? På et eller andet tidspunkt må nogen finde en løsning, for det virker uholdbart at have en løbende strøm af små virksomheder overtage markedet, for så kun selv at blive væltet af det næste startup.