Det giver ingen mening at købe vin, og så ikke opbevare den på forsvarlig vis. Hvis du ikke opbevarer vinen på den rigtige måde, kan du gøre en fantastisk Supervin til en middelmådig smagsoplevelse, eller måske endda helt ødelægge den. Der er en række grundlæggende måder at opbevare sin vin på, herunder køleskabe, gulvstativer, vægmonterede holdere og frysere. Hvor meget vin du køber, og hvor hurtigt du drikker det, har betydning for, hvad der er det bedste opbevaringssystem for dig.
Der er fire nøglefaktorer at være opmærksom på, når du står overfor, at skulle opbevarer vin. Først og fremmest skal du have styr på temperaturen. Overdreven varme og kulde er god vins værste fjender. Hvis det er for varmt, vil vinen ældes for hurtigt. Hvis det er for koldt, så kan korken krympes så meget, at luft siver ind i flasken. Det er heller ikke godt for smagen. Det bedste temperaturområde for opbevaring af vin er mellem 10 og 13 grader.
Den næste faktor du skal have styr på er eksponeringen for luft. Det er heldigvis ret simpelt. Alt du behøver at gøre er, at holde korken fugtig, ved at opbevare flasken liggende på siden, så vinen rør ved korken.
Tredje faktor er at styre lyset. Lys kan have en negativ effekt på vin, og målet er derfor at reducere lyset til et minimum. I moderne vinfremstilling beskytter flaskerne ofte vinene mod de dårlige påvirkninger fra ultraviolet stråling. Alligevel er det en god ide at holde vin ude af direkte lys så meget som muligt.
Den fjerde og sidstre faktor er hvor meget flasken bevæges. Flytter man en vinflaske meget rundt, opstår der naturlige sedimenter i vinen – især i rødvin. Du har ikke lyst til at se disse sedimenter, når du hælder en vin op i et binglas. Du bør altså flytte rundt på din vin så lidt som muligt, og desuden opbevare flasken med en vis hældning, så sedimenterne sætter sig i bunden af flasken.
Ikke alle har brug for stor opbevaring
Alle de tips vi har skrevet ovenfor, gælder selvfølgelig kun, hvis du er i gang med at lave en større vinsamling. Hvis du køber en vin, og drikker den om en dag eller to, behøver du ikke bekymre dig alt for meget om, hvordan du opbevarer den. Bare hold flasken ude af direkte sollys og direkte varme. Du kan med fordel opbevare vinen i et helt almindeligt køleskab, og så blot tage vinen ud i god tid før servering, så den kan nå den rette temperatur mellem de 10-13 grader, før den drikkes. Da du ikke opbevarer større mængder vin, har du ikke noget behov for et vinstativ, medmindre selvfølgelig du vil have det til dekorative formål.