Must-haves til havebedet

Til haven

I dag er mange danske haver prydet med diverse blomsterbed. Om sommeren bliver de ekstra smukke når planterne blomstre og alle de flotte farver dukker op. Vil du have et smukt og velduftende blomsterbed med blomster, som er forholdsvis nemme at pleje, bør du læse med her, hvor vi giver dig fif til sommerens must-haves til havebedet.

 

Et flot og smukt bunddække

En rhododendron er et must-have til din have, hvis du har et surbundsbed. Det er en relativt stor og pladsomfattende plante, som vil bidrage med god fylde, smukke farver og mage dejlige dufte. Med en rhododendron, der er en surbundsplante ligger arbejdet oftest i opstarten af bedet. Har du allerede anlagt surbundsbedet, skal du blot være opmærksom på korrekt vanding og sollys. Det er ligeledes vigtigt at du giver plantens rødder rigeligt med plads, så der er plads til at udvide sig. I et surbundsbed skal du bruge spagnum, som skal vandes grundigt både før og efter at du har plantet dine blomster. Gå altid efter en spagnum der er lys og grov, hvilket indikerer en rigtig god kvalitet.

 

Træer

Hvis du er til store og smukke træer med flotte farver, bør du anskaffe dig et magnolietræ. Et magnolietræ er så flot og det lyser op med sine mange smukke blomster allerede om foråret. Magnolietræet trives faktisk også allerbedst i sur jord, da det nemmere kan holde på fugtigheden. Træet kan plantes både om foråret og efteråret. Planter du den i for tør jord, vil den have svært ved at gro og der er større risiko for, at den vil blive angrebet af svamp. Du kan plante træet i surbundsbedet over de smukke bunddækkeplanter, hvor det får godt med sol. Vær blot opmærksom på, at magnolietræet også har et relativt bredt rodnet, så giv plads nok, og sørg for at jorden er drænet, så overskydende vand kan slippe væk.

 

En have med hygge

Når du går en tur i haven med gæster eller med dine børn, skal der være rig mulighed for at smage på naturen. Her kan du eksempelvis vælge blåbær som smager dejligt og er super smukke. Blåbær skal også helst plantes i sur jord med en forholdsvis grov spagnum. Sørg for at vande bærbusken relativt ofte, så den ikke tørrer ud og vær opmærksom på at placere den i fuld sol og godt beskyttet for vinden. De små blåbær kan først spises når de uden problemer slipper busken. Du bør være ekstra opmærksom på at beskytte busken mod hård frost og undgå at flytte den, når den først er plantet.