Macbook Air eller Macbook Pro – Sådan Vælger Du!

Macbook

Hvis du ligesom jeg arbejder i et kreativt felt, så har du nok overvejet at kaste dig ud i at købe en Mac. Når jeg sidder her, og logger ind på mit webhotel for at lægge nye indlæg ind på siden, så gør jeg det da også fra en Mac computer. Men hvordan vælger du lige imellem de to primære modeller på markedet?

Hvis du læser denne artikel, så har du sikkert fulgt godt med i Apple Keynote, og fandt nok Steve Jobs ret overbevisende, da han i sin tid præsenterede sin seneste opfindelse: macbook air. Du har nok drømt dig væk i designet, siden du så den for første gang. Men du er stadig i tvivl: for skønhed kommer til en pris (en relativt høj én) og med reduceret funktionalitet og computerkraft. MacBook Air eller MacBook Pro? Hvis du stadig er ubeslutsom, er du kommet til det rette sted, for at få den fornødne viden til at træffe din beslutning.

Med en 13,3 tommer widescreen LED-skærm, tastatur i fuld størrelse, og en stor multi-touch trackpad kan MacBook Air ved første øjekast se ud som enhver anden bærbar computer. Men den fantastiske skønhed, ved dette produkt, ligger hovedsageligt i computerens utrolige tyndhed (den er under 2 cm tyk!), hvilket gør det til en ekstremt let bærbar computer.

Har den så nogen ulemper? Først og fremmest, som jeg allerede nævnte, er detailprisen ret høj (omkring 8000 kr. for grundmodellen). Desuden er den mest mærkbare forskel nok manglen på et optisk drev, som kan bruges til at læse / skrive cd’er eller dvd’er.

Hvordan kan du bruge en bærbar computer, der ikke har noget optisk drev, spørger du nok? Gode gamle Steve beroligede alle Apple-kunder i sin tid, selv om det dengang virker et radikalt og ret ekstremt valg. Han mente nemlig ikke, at folk ville mærke manglen på det. I dag vil de fleste give ham ret – vi har bare ikke samme behov for at kunne læse optiske medier på vores computere længere. Apple har desuden sørget for, at gøre MacBook Air til en stærkt trådløs orienteret enhed, ved hjælp af løsninger, der aldrig har været set før. Det er rigtigt, at der ikke er noget optisk drev, men fordi den kan tale sammen med nærmest enhver nærliggende trådløs aktiveret enhed, er det ikke rigtigt nødvendigt.

Den anden mindre ulempe, ved at bruge en MacBook Air i forhold til en mere traditionel MacBook Pro, er dens begrænsede hestekræfter. Gennem et tæt samarbejde med Intel, der startede for mange år siden, i forbindelse med overgangen fra Mac’s egen hardware til Intel-platformen, udviklede ingeniørerne i det mest anerkendte mikroprocessorfirma i verden en chip specielt designet til MacBook Air, der overholder de strenge Apple krav til en tynd maskine. Resultaterne er temmelig forbløffende, og skal betragtes som et stort fremskridt i retning af at reducere chipdimensioner. Selv Intel må dog indrømme, at MacBook Air motoren er delvist begrænset i omdrejningstal, i forhold til Mac Book Pro storebroren. Dit valg bør dog handle om dine behov, og ikke rå maskinkraft: hvis en Macbook Air kan klare alle de opgaver, du kan forestille dig at sætte den til, hvorfor så ikke have en lille, let og elegant maskine i stedet for den noget større Macbook Pro?