Inertia image. © Pexels

Løb den mørke tid i møde med en pandelampe

Mørket falder på, løbeturen bliver droppet til fordel for en aften på sofaen. Du kender sikkert scenariet, hvor motivationen falder i takt med mørket. Men med en pandelampe som din trofaste følgesvend, kan du få et godt overblik over din rute og undgå huller, vandpytter og andre udfordringer på din tur.

 

En pandelampe er et godt redskab til din tur i mørket, og med hænderne frie er du klar til at møde  hvilken som helst udfordring på din vej. Alt efter hvilken sportsgren du ønsker at dyrke, ændres kravene til belysningen, vægten, prisen og batterilevetid. Hvilken skal du så vælge til dit behov? Det kan være svært at finde frem til den helt rigtige, hvis man ikke forstår de mange fine beskrivelser, som butikkerne giver. For at hjælpe dig på vej får du her en guide til de vigtigste begreber og egenskaber.

 

Lumen

 

Lumen måler mængden af lys, der bliver udsendt fra lyskilden. For at få en bedre forståelse for hvad lumen svarer til, kan man sammenligne det med watt. 60 watt svarer for eksempel til 800 lumen. Har en lygte over 1000 lumen, er dette et ekstremt kraftigt lys og kan sammenlignes med en billygte, der giver mellem 700-3500 lumen pr. lygte. Har lygten en lumen på 20, har den samme kraft som lygten på din telefon.

 

De fleste motionister kan nøjes med en billig pandelampe på omkring 100-300 lumen, hvor en mere krævende sportsgren, såsom trail- og orienteringsløb kræver over 300 lumen, og jo mere, jo bedre. Hvis underlaget er meget ujævnt på turen, så skal lumen helst ligge omkring 1000. Derudover kræver det kraftigere lys, hvis du løber i skoven eller udenfor byen, end hvis du løber rundt inde i byen.

 

Match dit behov  

 

Søger du efter en pandelampe, gælder samme koncept som ved mange andre produkttyper, kvalitet og pris går hånd i hånd. Køber du en til få hundrede kroner, som lyser kraftigt, skal du være opmærksom på, at holdbarheden og kvaliteten også er derefter. Køber du derimod en til flere penge, så følger batterikvaliteten også med. Ved de dyre modeller holder batterilevetiden bedre, og lampen kan holde til at få mere fugt og klare varmen, der bliver udviklet af LED pærerne. Yderligere er holdbarheden også afhængig af kvaliteten på lampen.

 

En anden egenskab, du skal være opmærksom på, er orienteringslys. Orienteringslys har til formål at lyse op for brugeren og alt afhængig af hvilken lampe, man vælger, er der forskellige lysstyrker og lysfelter. Hvilket orienteringslys du skal vælge kommer helt an på dit behov. Hvis du løber orienteringsløb vil det ofte være ideelt at vælge et bredt og kraftigt lysfelt.

 

Det perfekte match

 

Heldigvis findes der mange forskellige producenter og udbydere på markedet, og derfor vil det også være muligt at finde en pandelampe lige efter dit behov og ønske. Et godt bud kunne være Silvas ?Power Trail?, som har en fremragende kvalitet. Denne er perfekt til for eksempel orienteringsløb, løb, cykling, XC skiløb og adventure racing. Her får du en af de bedste på markedet, som kan lyse helt op til 1300 lumen. Den kan enten sidde på hovedet med pandebåndet, på cyklen eller på hjelmen via medfølgende beslag. Batteriet giver en advarsel, når der er 25% strøm tilbage. Opladningen kan ske ved hjælp af et USB kabel.