Hvor Ofte Bør Man Egentligt Bruge Håndsprit?

Når der er sygdom i luften – og specielt på den skala, som vi har oplevet det på det seneste – så er det altid godt, at sætte sig lidt ind i, hvordan man passer godt på sig selv. Det er heldigvis ikke noget, som man behøver at bruge 7 år på lægestudiet for at få noget ud af. Der er nogle helt basale ting omkring personlig hygiejne og sikkerhed, som man hurtigt kan sætte sig ind i, og dermed gøre en stor forskel for sig selv og sin familie.

Et af de helt store spørgsmål, som mange er nysgerrige omkring i denne tid er, hvor ofte man bør bruge håndsprit. Vi ved alle sammen at håndsprit er effektivt til hånddesinfektion, og at desinfektion betyder, at virus og bakterier bliver slået ihjel. Det er altså en god ting at slå disse ting ihjel, så de ikke kan gøre os syge. Men hvor ofte skal man gøre det, for at det er effektivt, og kan man bruge hånddesinfektion for ofte? Det er disse spørgsmål vi vil forsøge at give svar på her.

For at besvare spørgsmålet, så lad os se på, hvorfor det er vigtigt at desinficere sine hænder. Når du bevæger dig rundt, så kommer dine hænder typisk i kontakt med rigtigt mange forskellige overflader. Når du åbner en dør, så rør du ved dørhåndtaget. På vej op eller ned af en trappe, rør du måske ved gelænderet. Du kommer i kontakt med indkøbsvogne, produkter og måske byttepenge henne i supermarkedet. Alle disse steder rør du altså ved noget, som andre kan have rørt ved eller hostet på.

Hvis en syg person hoster ind i sin hånd, og senere rør ved et dørhåndtag, så er der stor sandsynlighed for, at der ligger bakterie- eller virusholdige partikler på håndtaget. Alt efter hvad håndtaget er lavet af, og hvilken type sygdomsfremkaldende partikler der er tale om, så kan sygdommen overleve i kortere eller længere tid. Hvis du når at røre ved håndtaget, mens de patogene partikler stadig er i live, så har du dem altså pludseligt siddende på din hånd.

Vores hænder er typisk godt beskyttede af vores hud: en bakterie eller virus kan ikke sådan bare lige trænge igennem huden og inficere os. Men hvis vores hånd kommer i kontakt med vores mund eller øjne, så kan vi få sygdommen ind i kroppen den vej igennem. Hvis vi rør ved noget mad, som vi så senere indtager, så kan vi også blive syge på den måde.

Håndsprit bør altså bruges når du har været i kontakt med en overflade eller genstand, som mange andre mennesker også har rørt ved. Specielt dørhåndtag på offentlige steder og deslige. Derudover bør du desinficere dine hænder før du spiser eller rør ved dit ansigt.

Håndsprit kan godt udtørre dine hænder, så du bør ikke bruge det oftere end nødvendigt. Hvis det er muligt at vaske dine hænder med vand og sæbe, så er det mindst ligeså effektivt til, at fjerne bakterier og virus fra dine hænder, så længe du gør det grundigt. Forsøg derfor at bruge almindelig håndvask når det er muligt, og hav håndsprit klar, til de situationer, hvor det ikke er muligt eller praktisk.