2 små gør det selv projekter i haven

Haven

Vi kan stadig mærke effekterne af global opvarming her i landet og der er udsigt til, at det kun kan blive værre og værre de næste mange år fremover. Fra et vist perspektiv bliver det bedre og bedre, men selv dem der er allermest glade for, at vi for en gangs skyld har sol gennem hele sommeren, så vil det altså have konsekvenser på sigt. Når det er sagt, så er der ikke nogen grund til ikke at nyde det gode vejr, og for at gøre dét kan det være nyttigt at have en have. Hvis du ikke har en have så er nu et godt tidspunkt at skaffe en, ikke mindst af de grunde som vi kommer ind på her.

Der er mange projekter man kan give sig i kast med, når man har en have, og det kan være både afstressende og produktivt, samtidig med at man får en vis mængde motion, som vi jo alle ved at godt for vores helbred. For at komme lidt rundt omkring indenfor emnet har vi valgt at se nærmere på to noget forskellige gør det selv projekter, du kan prøve i din egen have. Det første har med træ at gøre, selv om det også kan laves af andre materialer. Det næste handler om blomster, jordbær og andre planter, der er værd at gro.

Som sagt vil vi starte med at projekt, hvor vi bruger træ. De fleste haver har brug for enten en busk eller et havehegn og det er det sidstnævne, vi vil se på her. De fleste havehegn er lavet af træ og det er der god grund til. Hegn lavet af træ er billige, holdbare og langt bedre for miljøre end alternativerne, især hvis det genbruges fra andre projekter. Andre materialer såsom plastik og stål har de ulemper, at de enten er skrøbelige, ruster, eller er voldsomt dyre. Der er selvfølgelig en lang række andre materialer, man kan lave havehegn af, men de har typisk de samme ulemper eller ingen betydelige fordele i forhold til træ.

Når du har hegnet haven ind er det næste skridt at plante noget pænt eller brugbart. Blomster såsom roser er et godt sted at starte, men for de fleste er det et jordbærbed eller andre produktive og langt mere smagfulde planter, der er mest tiltrækkende. Det er nemt at plante i potter eller et bed, hvis det virker for dig. Hvis du har god jord i haven kan du endda plante dér, men så bør du nok sætte dig virkelig godt ind i de ting, der skal tages højde for. Et drivhus kan gøre det nemmere på mange måder, og så er det muligt at gro planter udenfor deres normale sæson, samt mere eksotiske planter der normalt ikke gror i Danmark.