Hvidvin og Rødvin – Hvor Ligger Forskellene?

Vin

Rødvin er måske en af de mest misforståede drikkevarer. Overraskende faktisk, når du overvejer, hvor populært og almindeligt en drik det er. Det er lidt det samme vi ser i tøjverdenen, hvor der findes populære mærker som Wood Wood, hvor folk ikke kender baggrunden eller motivationen for designerne, men bliver positivt overraskede hvis først de bliver fortalt om det. Det er sjovt hvordan en vin pludseligt kan ændre smag, eller en t-shirt udseende, når bare man får lidt mere at vide om den.

Selvfølgelig er vinens farve i sin enkelthed afhængig af druernes farve, som den originale saft presses fra. Rødvin har dog nogle andre egenskaber, som adskiller det fra hvidvinen. I almindelighed vil en mørkere drue, gram for gram, producere en lidt stærkere vin, når vi snakker alkohol, end en vin brygget på hvide druer vil. Rødvine bliver også tættere end hvidvine gør, og dette skyldes igen en forskel i druerne som man ikke ser, ved første øjekast.

Der er en markant forskel i smag og oplevelse, når man sammenligner rødvin med Hvidvin. I rigtigt mange sammenhænge bliver de to typer vin faktisk præsenteret som helt separate typer drikke. Tilbage in 1920’erne blev der faktisk udført blindsmagninger af folk, der aldrig havde drukket vin, og de troede at der var tale om to helt forskellige drikke, uden noget tilfælles.

Traditionelt er rødvin fuld af mørkt kød, og betragtes som en aftendrink. Det har en højere koncentration af antioxidanter end hvidvin, men indeholder også et stof kendt som hedder tannin. Tannin, eller tanninsyre, skabes under modningsprocessen af nogle frugter. Af en eller anden grund påvirker den mørkere drue, langt mere end hvide vindruer, mængden af tanniner. Tanniner virker som en astringent, og trækker fugt fra celler omkring dem.

Det betyder, at drikken hurtigere vil dehydrere, og dehydrering er en af hovedårsagerne til hovedpine og migræne i mennesker, der er særligt følsomme overfor tanninerne.

Dette kan dog i høj grad kompenseres for, ved blot at drikke et glas vand mellem hvert glas alkohol. Således rehydreres kroppen løbende, og problemet opstår ikke.

Traditionelt betragtes en flaske rødvin af mange til, at vare have en længere holdbarhed end hvidvin. Dette er faktisk lidt af en myte. Mange røde vine vil blive kedelige ret hurtigt, hvis de ikke holdes i de rigtige forhold, og nogle har kun en effektiv holdbarhed på under 18 måneder.

Så opbevaring af dine flasker bør ske ordentligt. Det er vigtigt at de opbevares i et tørt, mørkt og køligt sted. For meget lys vil få vinens molekylære struktur til at bryde ned inde i flasken, samt muligvis sætte gang i en nedbrydning af korken. (Hvis flasken har en kork pop). Hvis korken bliver rådden, og er i kontakt med væsken, vil det gå ud over smagen på vinen.